Güney Kore vizesi K-ETA nasıl alınır?
Genel,  SEYAHATNAME

GÜNEY KORE VİZESİ NASIL ALINIR? K-ETA İLE GÜNEY KORE’YE SEYAHAT

Güney Kore, Türkiye’den vize istemeyen ülkelerden biri. Kağıt üzerinde vizesiz ülke ancak pratikte tam olarak da öyle değil. Güney Kore K-ETA ismini verdiği aslında e-vize olan bir süreci ülkeye seyahat edecekler için şart koşuyor. Güney Kore vizesi K-ETA nasıl alınır ile ilgili bu yazımızda kendi tecrübelerimize değineceğiz.

Güney Kore’ye Seyahat

Bizim neslimiz için Güney Kore hafızalarımızda iki olayla yer alıyor. İlki dedelerimizden dinlediğimiz 1950-53 yılları arasında Kuzey ve Güney Kore arasında yaşanan Kore Savaşı’dır. Hala bir barış anlaşması olmadığı için iki düşman kardeş kâğıt üzerinde savaş halinde. 

İkincisi ise 2002 Dünya Kupası’nda milli takımımızın Güney Kore Milli Takımı ile yaptığı üçüncülük maçı. Bu iki olayla Güney Kore hafızalarımızda yer aldı. E tabi yeni nesil artık daha çok K-Pop ile Güney Kore’yi tanıyor. 

Hal böyle olunca biz de Asya kıtasında çıktığımız büyük bisiklet turu rotamıza Güney Kore’yi de ekledik. Dillere destan Kore bisiklet yollarında bisikletlerimizi sürmek istedik. Nasıl olsa Güney Kore vizesiz gidebildiğimiz bir ülkeydi. Öyle miydi acaba?

Güney Kore Vizesi K-ETA

Türkiye Cumhuriyeti ile Kore Cumhuriyeti, 1979 yılında imzaladıkları anlaşma ile karşılıklı olarak vize muafiyeti sağlamaya başladılar. Hem de umuma mahsus pasaport hamillerine 90 gün boyunca. Ta ki Covid-19 tüm sınır kapılarından geçene kadar…

Güney Kore’de her ülke gibi sınırlarını kapadı. Ardından Covid-19’un etkilerinin azalması ile kapılarını yeniden açtı. Açtı açmasına da bu sefer K-ETA ismini verdikleri bir uygulama başlattılar. Açılımı Korean Electronic Travel Authorizaton. Güney Kore’yi ziyaret etmek isteyen herkes https://www.k-eta.go.kr/ adresine girerek bir form doldurması gerekiyor. Doldurduktan sonra da 80 TL (Ekim 2022) ücret ediyorsunuz ve böylece başvurunuz işleme alınıyor. Şimdi “sadece bir form” diyebilirsiniz. Bu formun Kore makamlarınca onaylanması gerekiyor. Eğer onaylanmazsa uçağa alınmıyorsunuz. Yani vizesiz ama aslında ortada bir vize var. 

Biz de ilk başta “sadece bir form” dedik. Ancak uçağımıza 7 gün kala fark ettik ki iş öyle değil. K-ETA’ya 72 saat önceden başvurabilirsiniz diyorlar. Ancak onay süreçleri bazen çok uzun sürebiliyor. Bu arada bu onay süreci Türkiye’nin de içinde bulunduğu bazı ülkeler için uzun sürüyor. Eğer Almanya, Fransa, İngiltere gibi Avrupa ülkelerinin pasaportuna sahipseniz çok hızlı bir onay süreci oluyor. Diğer bisikletli arkadaşlar oldukça hızlı aldılar bu onayı. Bize onay yaklaşık 3 günde çıktı. Ancak internette K-ETA başvurusuna 10 gündür olumlu ya da olumsuz bir yanıt alamayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının olduğunu da gördük. Bu yüzden başvuracaksanız önceden başvurun, hatta uçak bileti almadan önce başvurun. 

Neden mi? 

Çünkü onay çıkmama ihtimali de var.. İnternette biz K-ETA‘yı araştırmaya başlayınca paniğe kapıldık. Yüzlerce insanın onay alamadığını ve uçak biletlerinin yandığını gördük. E hal böyle olunca bizde inanılmaz bir stres başladı. “Acaba bize onay çıkacak mıydı?”. Onay çıkmazsa konsolosluktan vize başvurusu yapmamız lazımdı. Sorun şu ki uçağa bir haftamız vardı ve biz Almatı, Kazakistan’dan Seul’e uçacaktık. Yani olumsuz bir durum bizim için felaketti. Üstelik biz çalışmıyorduk. Bisikletle geziyorduk. Onay çıkmama ihtimali de yüksekti. Kanser edecek bir bekleyişten sonra K-ETA onayı bize çıktı. Artık sonradan K-ETA’ya attığımız e-postaların mı etkisi oldu yoksa gerçekten onay almayı hak ediyor muyduk bilemedik.

Güney Kore K-ETA Ne Kadar Geçerli?

Güney Kore, K-ETA ile aslında bir vize uygulaması başlatmış oluyor. K-ETA onayının geçerlilik süresi 2 yıl. Yani onayı aldığınız tarihten itibaren iki yıl boyunca onaylanmış başvurunuz ile Güney Kore’ye seyahat edebiliyorsunuz. Unutmadan ekleyelim. K-ETA onayı almış olmanız demek Güney Kore’ye girişinize izin verileceği anlamına gelmiyor. K-ETA onayınız olmadan zaten uçağa bile alınmıyorsunuz.

Güney Kore Q-Code Uygulaması

Güney Kore ülkeye girmeden önce ve girdikten sonrada 24 saat içinde iki tane PCR testi istiyordu. Bu yazı yazılırken o zorunluluk kalktı. Ancak Q-Code almanız gerekiyor. Bunun için de https://cov19ent.kdca.go.kr/cpassportal/ adresini ziyaret etmeni gerekiyor. Ancak Q-Code’u havalimanında da alabilirsiniz. Uçaktan iner inmez zaten bununla ilgili yönlendirme yapmaya başlıyorlar. O yüzden onu dert etmeyin. Önemli olan K-ETA onayını alabilmek.

Güney Kore’ye Giriş

Bitti mi? Tabi ki de hayır. Siz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşısınız. Eziyet devam edecek.

Uçağa alındık, uçtuk ve Güney Kore’nin başkenti Seul’e indik. Elimiz ayağımız titriyor. “Acaba bizi alacaklar mı?” düşüncesi içimizi kemiriyor. 

Bu arada ufak bir not. Uçağa alınmanız için dönüş bileti rezervasyonunuz da olmalı. Yoksa uçağa alınmayabilirsiniz. Bizim yoktu, bisikletleri gösterip, yalvar yakar uçağa binebildik.

Neyse dönelim konumuzu… Pasaport kontrolüne geldik. Görevli Türkiye Cumhuriyeti pasaportunu görür görmez, göçmen polisini çağırıyor. Sizi alıyorlar ve bir odaya götürüyorlar. Çünkü eğer Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıysanız, potansiyel göçmen muamalesi görüyorsunuz. 

Yaklaşık 35-40 dakika boyunca bir ton soruyu yanıtlıyoruz. Göçmen olmadığımıza ve turistik bir amaçla geldiğimizi anlatıp, polisi ikna etmeye çalışıyoruz. Sonunda başarılı oluyoruz ancak 3 yıl da orada yaşlanıyoruz. Bu arada özellikle altını çizmekte fayda var. Polisler son derece kibar ve görevleri gereği sorularını soruyor. 

Sonunda ikna olup, üç aylık vizemizi pasaporta yapıştırdılar. 

Güney Kore Neden Bize Böyle Davranıyor

Hemen baştan iki şeyi söyleyelim. 

Birincisi Güney Kore’de sorgu esnasında utanç duyduk. Çok üzüldük, çünkü böyle bir sorgu bizi çok utandır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bu muameleyi görmemeli. 

İkincisi, kesinlikle Güney Kore’ye kızmayın. Güney Kore polisi doğru olanı yapıyor. Güney Kore’yi ve Kore’lileri korumak için Türkiye Cumhuriyeti (maalesef, üzülerek diyoruz) gibi şüpheli duruma düşen ülkelerin vatandaşlarını eleyip alıyor. 

Bizim öğrendiğimize göre Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına bunu yapmalarının sebebi de yine Türkiye vatandaşlarının ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı olan başka ülke vatandaşlarının (Suriye vb.) vizesiz şekilde Güney Kore’ye gelip kaçak kalması… Kimse kusura bakmasın Güney Kore açısından düşününce son derece haklılar. Türkiye gibi ülkelerinin yol geçen hanı olmasını istemiyorlar. Durum böyle olunca Güney Korelilere de kızamıyorsunuz. 

Özetle bu yazının yazıldığı Ekim 2022 tarihinde durum böyleydi. Kasım 2022’de daha da ağır bir süreci Japonya girişinde yaşadık. 

Güney Kore’de yaklaşık bir ay kaldık. Hem Güney Kore’ye hem de Korelilere aşık olduk. “Kardeş ülke” deyip halk bizi bağrına bastı. Türkiye’yi ve Türkleri çok seviyorlar. 

Güney Kore seyahatimiz ve Güney Kore bisiklet turumuzla ilgili yazılarımız da yakında sitemizde yerini alacak.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir